Ideje & Savjeti
15.06.2021.

Zašto je kuhinja u vintage stilu izvrsna ideja?

Kuhinja nije samo još jedna prostorija u Vašem domu, kuhinja je prostorija s velikim P, mjesto odakle sve počinje, gdje se oko stola družimo s ukućanima, ručamo i večeramo – mjesto koje je uvijek i oduvijek obavijeno raznovrsnim mirisima hrane, kolača, jutarnje kave ili domaćeg kruha.

Kod dizajna interijera te izrade kuhinja i namještaja po mjeri često se puta odlučujemo za neki određeni stil, bio on moderan, industrijski ili pak vintage ili retro. Upravo je šarmantni vintage stil, kao i s njim povezani seoski (country), rustikalni te retro stil, u posljednje vrijeme sve popularniji diljem svijeta, i to ne samo u uređenju interijera te izradi namještaja već u mnogim drugim poljima života. Takva jedinstvena kuhinja pojačat će dojam mirisa one već spomenute jutarnje kave ili domaćeg kruha.

Podsjećat će Vas na kuhinje koje su imale Vaše bake, ali, uz zadržavanje daška prošlih vremena, Vi u svoju kuhinju možete unijeti sve moderne funkcionalnosti te pečat vlastite osobnosti. Kuhinja može biti vintage, no ladice mogu imati najmodernije usporivače – zar to nije izvrsna kombinacija? Maštovite kombinacije tradicionalne estetike te funkcionalnih modernih rješenja uvijek su atraktivna ideja. Cijena takve kuhinje ne mora uopće odudarati od klasične ili moderne.

Koje su posebnosti i neka od najprepoznatljivijih obilježja vintage kuhinja? U prvom redu to su jednostavnost, čistoća i jasnoća linija te funkcionalnost. Boje također igraju vrlo bitnu ulogu. Stare kuhinje naših baka često su bile mat bijele te u raznim prozračnim pastelnim i prirodnim nijansama. Jedna od najpopularnijih je svakako bila boja pistacije ili mint boja, maslinasta, lavanda, bež te azur.

Materijal za izradu starinskih kuhinja je u prošlosti najčešće bio masiv – puno drvo, ali danas nam tehničko drvo, iverali i šperploče pružaju bezbrojne nove mogućnosti dizajna i oblikovanja. Otvoreni gornji elementi s policama ili pak vrata sa staklom danas bi možda nekome izgledali i pomalo egzotično, ali vintage kuhinjama savršeno odgovaraju.

Naravno, ako ste se odlučili za kuhinju u takvom stilu, onda pažnju treba posvetiti svakom detalju, od ručkica i rasvjete do radne ploče. Okov, noge, vješalice, ali i sudoperi se također moraju skladno nadopunjavati. Vintage kuhinja s ultramodernim namještajem i posuđem, u stanu prepunom inoxa, plastike i umjetnog blještavila zasigurno bi izgledala čudno i nespretno, kao slučajno zalutali vremenski putnik. Stoga svoju ideju kuhinje proširite i na ostatak prostora kako biste dobili jednu potpuno zaokruženu i usklađenu cjelinu.

Danas je moguće nabaviti nove kućanske aparate dizajnirane u starinskom stilu, a na policama starinskih kuhinja neizostavno je bilo porculansko posuđe, razne vrste soljenki, staklenki i kutijica za začine.

Izvrsna ideja su zidne pločice sa šarolikim geometrijskim ili cvjetnim uzorcima koje još uvijek možemo pronaći u brojnim našim domovima. Podove također možete obložiti retro pločicama, grubim pločama od terakote ili pak vinilnim podom koji je savršeni nadomjestak za nekada sveprisutni linoleum, uz daleko bolja tehnička svojstva – još jedan spoj starog i novog koji pruža odličan rezultat. Kada govorimo o rustikalnom i seoskom stilu, kralj podnih obloga koji u sebi objedinjuje brezvremensku klasiku i tradiciju te eleganciju i luksuz zasigurno je parket, a posebno masivni seljački pod.

Sobna vrata bi također trebala slijediti sveopću ideju takve kuhinje pri čemu se vrata sa staklom, ukladama ili nadsvjetlom izdvajaju kao vrlo zanimljiv elemenat.

Drveni stolovi i stolice te namještaj po mjeri, od komoda do ormara i polica, pružaju Vam još jednu dodatnu mogućnost za igru s detaljima i oblicima. Naši stari domovi bili su prepuni unikatnih komada namještaja. Široka i masovna proizvodnja nije bila razvijena te je bilo vrlo vjerojatno da neki Vaš ormarić ili detalj imate samo vi ili tek još nekoliko ljudi. Stoga u svoju vintage ili retro kuhinju uklopite što više originalnih i unikatnih detalja. Savršen dodatak su i razne retro ili crno-bijele slike, obiteljski portreti te ručno izrađeni ukrasi i tradicionalni suveniri.

Završimo naše putovanje kroz Vaš kuhinjski prostor na zidovima i stropu. Uz raznovrsne vintage kuhinje najbolje pristaju bijeli ili pastelni zidovi, ali i uzorci koji imitiraju starinske tapete. Neizostavan detalj u gotovo svakom starijem domu bila je drvena zidna lamperija koju možete nadomjestiti zidnim oblogama u raznim dekorima.

Za strop preporučamo ukrasne drvene grede koje možete kombinirati ne samo s vintage već i s brojnim ostalim stilovima kao i starinske plafonjere s uzorcima.

Za one koji žele detaljnije ući u svijet dizajna interijera te raznovrsnih stilova spomenimo da se unikatni vintage stil može podijeliti na nekoliko zasebnih stilova od kojih su najpoznatiji engleski te francuski provansalski stil kuhinje. Spomenut ćemo samo neke osnovne njihove elemente. Engleski stil naglasak stavlja na simetriju te usklađenost boja i tonova. Provansalski stil odiše mirisom lavande i aromatičnog bilja, pastelnim tonovima i toplim Suncem francuske sredozemne obale. Naglasak je na prirodnim materijalima i prirodnim bojama koje kao da su uživo prenijete iz šarmantnih francuskih sela.

Svaki od tih stilova ima svoja brojna druga prepoznatljiva i karakteristična obilježja, a Vas ništa ne priječi da ih proučite, dodatno nadogradite, kombinirate te se maštovito poigrate s vlastitim prostorom. Naši dizajneri te stručno osoblje u tome Vam mogu biti presudni izvor inspiracije, ideja te savjeta. 

Vintage, rustikalne, retro i starinske seoske kuhinje vraćaju se u naše domove u velikom stilu - i to je izvrsna vijest!

Online katalog kuhinja by Drvona

 

 

 

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
KUHINJE PO MJERI KUHINJAEEX
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
KUHINJE PO MJERI KUHINJA38
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
KUHINJE PO MJERI KUHINJA37
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
KUHINJE PO MJERI KUHINJA8
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Trenutno nema komentara