Ideje & Savjeti
19.07.2021.

Znate li razliku između pergole i sjenice?

Pergole i sjenice su najpopularnije vrtne i dvorišne konstrukcije koje služe za odmor, rekreaciju te okupljanje obitelji i prijatelja. Njihovom izgradnjom ćete svojoj obitelji priuštiti jedinstveni kutak za boravak na otvorenom te obogatiti okućnicu novim detaljima i podići vrijednost same nekretnine. U današnje vrijeme su postale gotovo obavezan dodatak svakoj kući, baš poput kuhinje ili dnevnog boravka, svojevrstan produžetak interijera na otvorenom prostoru. Proces izgradnje vanjske vrtne ili dvorišne konstrukcije može se pretvoriti u pravu pustolovinu, a konačni proizvod postati malo umjetničko djelo koje će privlačiti poglede susjeda i prolaznika.

Međutim, znate li koja je uopće razlika između pergola i sjenica? Pergole mogu biti samostojeće ili naslonjene na kuću, a najlakše ih je opisati kao konstrukciju sačinjenu od okomitih nosivih stupova te krovne rešetke od greda. Za razliku od sjenica, one najčešće pružaju polusjenu bez potpuno zatvorenog krova. Za pergole je karakteristično da se zasjenjenje postiže korištenjem raznovrsnih biljaka penjačica ili vinove loze kojima upravo sama konstrukcija služi kao uporište za rast i penjanje, stvarajući na taj način ugodnu i prirodnu hladovinu. Pri tome treba obratiti pozornost na to da konstrukcija bude čvrsta i jaka kako bi izdržala težinu biljaka dok biljkama treba pružiti svu potrebnu njegu (zalijevanje, orezivanje, berba plodova ako ih ima itd.) kako bi pergola te sve ono što smjestite unutar nje uvijek bila čista i uredna.

Krov može biti otvoren, prekriven biljem, poluzatvoren ili s mogućnošću zatvaranja i otvaranja. Najčešće su pravokutnog oblika, no u njihovom dizajnu uistinu nema ograničenja. Svaka maštovita i unikatna kombinacija koja ispunjava svoju svrhu je dobrodošla.

Pergole se od vremena renesanse većinom vežu uz osunčane sredozemne krajeve Europe, posebice Italiju gdje su pergole uobičajen vrtni element svake kuće, pa su tako i kod nas čest prizor na jadranskoj obali. Naravno, to ne znači da u kontinentalnom dijelu Hrvatske nisu omiljene. U usporedbi sa sjenicom, cijena izgradnje je povoljnija te je sama izgradnja jednostavnija. Poslužiti vam može kao mjesto za odmor, kao nadstrešnica za automobil ili kolni prilaz, kao poluzatvoreni prolaz itd.

Ukoliko želite svoju okućnicu obogatiti elegantnim spojem drvene konstrukcije te raznovrsnih biljaka penjačica koje će vam pružati aromatičan i prirodan hlad – pergola je rješenje za vas.

Sjenice su najčešće višekutnog ili pravokutnog oblika, potpuno zatvorenog krova te pružaju stalnu hladovinu. Podno krova se kod nas najčešće smješta pečenjara s roštiljem te stol, klupe i stolice, ovisno o samoj veličini i namjeni sjenice. Mogu služiti kao ljetne blagovaone, mjesta za odmor, druženja, proslave, jutarnje kave ili popodnevno opuštanje te općenito boravak na otvorenom u intimi vlastite okućnice.

Dizajn sjenice može biti raznolik, od jednostavne do vrlo složene konstrukcije koja može imati izrezbarene i posebno dotjerane stupove, “ruke”, ogradu, platformu, raznovrsne detalje i ukrase. Stranice sjenice mogu biti potpuno otvorene ili pak s mogućnošću otvaranja i zatvaranja kako biste dobili što bolju zaštitu od vremenskih neprilika. Kao i kod pergola, tako i konstrukcija sjenice može poslužiti kao potpora raznovrsnim biljkama penjačicama koje će upotpuniti cjelokupni ugođaj. Dodatno ju možete ukrasiti raznovrsnom rasvjetom, biljem i cvijećem, drvenim figurama, rezbarijama i ukrasima, starinskim alatom, namještajem ili suvenirima, ovisno o vlastitom stilu i ukusu.

Najbolji i najčešće korišteni materijal za izgradnju pergola i sjenica je upravo drvo, kako zbog svojih tehničkih svojstava tako i zbog svevremenske estetike i topline. Drvene grede (KVH ili lamelirane) se koriste za konstrukciju i krovišta, brodski pod, poluoblice i daske za oblaganje dok će decking tj. podnice za terase poslužiti kao savršen materijal za pod i cjelokupnu platformu. Ruke za sjenice su još jedan od detalja koji će posebno pridonijeti ukupnom estetskom dojmu.

Njegovana i uredna okućnica je oduvijek bila simbol vrijednog i marljivog kućevlasnika. Okućnica oplemenjena raznovrsnim maštovitim konstrukcijama će vam poslužiti kao poligon za izražavanje vlastite kreativnosti te savršeno mjesto odmora i rekreacije, vaš osobni mali kućni park.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
RUKE 17225
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
27,87 €/kom
Sačuvano u omiljne
RUKE 17224
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
20,21 €/kom
Sačuvano u omiljne
GREDE LAM
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
731,04 €/m3
Ušteda 10%
812,26 €/m3
Sačuvano u omiljne
GREDE KVH
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
634,53 €/m3
Ušteda 20%
793,15 €/m3
Sačuvano u omiljne
GREDE 1051
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8,35 €/m2
Ušteda 10%
9,28 €/m2
Veličina
KOM
Trenutno nema komentara