Panel Parket

Panel Parket
pošalji upit

Zbog svojih karakteristika, dimenzija, težine te brze i jednostavne montaže,  prilagođen je svakom krajnjem korisniku (od obiteljskih kuća do hotela i poslovnih prostora). Kako se radi o drvu koje je higroskopan i anizotropan materijal, parket je osjetljiv na promjene vlage - uteže se ili bubri. Zato kao osnovni zahtjev prilikom postavljanja parketa ističemo važnost suhe (do 2%) podloge. Kao (korak-zvučnu) izolaciju ispod parketa može se postaviti pjena folije ili pluta. Kod podnog grijanja, površinska temperatura poda niti na jednom mjestu ne smije biti 28°C pri 20 - 22°C sobne temperature.

 

UPUTSTVO ZA UGRADNJU PARKETA

Plivajuća postava FIX parketa


PRIJE POSTAVE

Parket mora odstajati najmanje 48h u prostoru gdje će se ugrađivati radi aklimatizacije. Drvo je prirodan materijal i razlike u boji i strukturi su normalne. Zato se ploče moraju međusobno pomiješati prilikom postave – otvoriti 3 do 4 paketa te birati ploče koje si najviše odgovaraju po boji i strukturi. Vidljive greške potrebno je izbaciti prije ugradnje jer na već ugrađenom parketu ne može se reklamirati klasa niti vidljive greške.


PODLOGA

Parket je moguće polagati jedino na čvrste podloge. Podloga mora biti čista, suha, ravna, bez pukotina, stabilna. Vlaga cementnih estriha ne smije biti veća od 2%. Parket se ne smije postavljati u vlažne prostorije (kupaonice, saune i sl.). Kod mineralnih podloga (pločice i sl.), prije parketa mora se postaviti vlagootporna folija debljine min. 0,2mm. Preklop folije mora biti min. 20cm, a rubovi međusobno zalijepljeni. Na zidovima se folija treba podići 3cm. Kao zvučnu izolaciju i za sitne nivelacije potrebno koristiti podlogu od pluta ili tvrdi valoviti karton. Nikako se ne smije koristiti meki karton niti meke podloge jer nisu dobre za Fix spajenje parketa.


PRAVAC POSTAVE

Ploče postaviti uzdužno u prostoriju (uzdužno prema glavnom izvoru svjetla).


POSTAVA PARKETA

Izmjerite prostoriju i izračunajte broj redova parketa. Ako po širini prostorije zadnja ploča nije min. 5cm široka, prepilite prvi red ploča tako da prvi i zadnji red budu jednako široki. Kod prostorija dužih od 10m ili širih od 8m potrebno je raditi dilatacije. Dilatacije koje su već u podlozi ili estrihu, potrebno je preuzeti i napraviti ih na parketu. Inače, dilatacije raditi na spojevima kod vrata i ako je potrebno, prekriti ih prijelaznim profilima.

Kod cijevi od grijanja probušiti rupu u parketu približno 2cm veću od promjera cijevi. Ispiliti ploču od rupe prema van, postaviti ploču, i zatim isti odpiljeni dio zalijepiti za ploču. Kasnije spoj prekriti odgovarajućom manžetom. Ako se parket postavlja bez ljepljenja, može se koristiti odmah. Ako se pak lijepi tek 6 sati nakon postave, kutne letve postaviti vijcima, čavlima ili ljepilom za zid - nikako ne za parket.


PREPORUKA:  - prilikom spajanja, na spojeve nanijenti silikon za bolji i čvršći spoj

 

UKOLIKO SE NE POŠTUJU UPUTSTVA ZA POSTAVU, MOŽE DOĆI DO ŠKRIPANJA PARKETA I DRUGIH NEŽELJENIH PROBLEMA!


POSTAVA NA PODNO GRIJANJE

Parket se može postavljati na nisko - temperaturno podno grijanje. Na površini parketa, temperatura ne smije biti veća od 25ºC kod temperature zraka od 22ºC i relativne vlage zraka od 40 do 60%. U vrijeme grijanja (zimi), kod povišene temperature zagrijavanja i male relativne vlaga zraka mogu se pojaviti fuge između ploča.

U slučaju dodatnih pitanja obratiti se distributeru.


ODRŽAVANJE PARKETA


1. Lakirane površine

Krupne otpadke ukloniti, pod pomesti i usisati. Sredstvo za čišćenje parketa staviti u vodu. Vlažnom krpom prebrisati parket. Nikako ga NE brisati mokrom krpom! Ukoliko je došlo do prekomjernog nanosa sredstva za čišćenje, potrebno je parket odmah prebrisati suhom krpom.


Previše vlage može oštetiti parket!!!

Tanko i ravnomjerno nanijeti parketnu polituru i sačekati da se osuši. Poliranje nije nužno, ali se time dodatno zaštićuje parket i ujednačavaju sitne razlike u sjaju.


2. Uljane površine

Nakon sušenja od minimalno 4 sata preporučujemo prebrisati pod s uljem za čišćenje. Ulje jednoliko nanositi u smjeru strukture drva. Odmah nakon nanošenja, parket prebrisati pamučnom krpom ili mašinom za poliranje da se ukloni višak ulja i dobije ujednačena površina. Četiri sata nakon nanošenja parket je dovoljno suh da se po njemu može hodati. Nakon 24 sata parket je dovoljno suh da se može brisati vlažnom krpom.


POZOR! 

PAMUČNU KRPU NAKON KORIŠTENJA OPRATI VODOM I OSUŠITI, A TEK ONDA BACITI U OTPAD JER U PROTIVNOM MOŽE DOĆI DA ZAPALJENJA ISTE!!! 


ZA DUGOVJEČNOST PARKETA

Optimalni uvjeti u stambenim prostorima, kako za zdravlje ljudi tako i za dugovječnost parketa, su temperatura zraka od približno 20 ºC i relativna vlaga zraka od 40 do 60%.

Predlažemo da se u sezoni grijanja vrši dodatno vlaženje zraka kako bi se postigli optimalni uvjeti (posebno u prostorijama s centralnim grijanjem).

§  Savjet: - na noge namještaja zalijepiti podlogu od filca

               - ispred ulaznih vrata staviti otirač

 

 Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se