Postavljanje deckinga - na što treba paziti?

Postavljanje deckinga - na što treba paziti?

Kvalitetan temelj te čvrsta podkonstrukcija osnovni su preduvjeti dugotrajnosti vaše drvene terase. Podkonstrukcija sprječava doticaj sa zemljom ili betonom te uz rebrastu strukturu samih podnica doprinosi provjetravanju. Pravilo je da se razmak letvi u podkonstrukciji određuje množenjem debljine podnica s 20 pa tako razmak letvi za podnice od 2,5 cm iznosi 50 cm (2,5 cm x 20). 

Svaka podnica se na svakoj letvi učvršćuje s dva nehrđajuća vijka, a završni vijci se ne smiju postavljati na sam rub jer u suprotnom može doći do pucanja, čime širom otvaramo vrata vlagi i mikroorganizmima. Iz tog je razloga uputno prije svakog bušenja obaviti predbušenje. Same podnice moraju biti odmaknute minimalno 5 mm jedna od druge. 

 

 

Prilikom postavljanja i dizajniranja terase pozornost u svakom trenutku treba usmjeriti na izbjegavanje trajnog doticaja s vodom i vlagom, omogućavanje otjecanja vode te provjetravanja same konstrukcije. Također treba što je više moguće onemogućiti nastanak pukotina na samom drvu. 

Naravno, da bi Vaša terasa dugo trajala te lijepo izgledala potrebno ju je redovito održavati i čistiti pri čemu treba paziti da ne stvaramo dodatna oštećenja na podnicama. Tekuća voda iz crijeva i metla pri tome su Vam sasvim dovoljni. Za premazivanje površine koriste se posebno prilagođena ulja koja se duboko upijaju u samo drvo.

 

 

Dizajn drvenih terasa (ili deckinga) svoj je boom doživio 1990.-ih godina u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama čemu su uvelike pridonijele specijalizirane televizijske emisije koje su se bavile uređenjem okućnica, vrtova i dvorišta. Decking svoju primjenu pronalazi u izradi klasičnih ugostiteljskih terasa, barova na plaži, dvorišnih staza, sjenica, sunčališta uz bazene te raznih kreativnih drvenih platformi u dvorištu. 

 


Za njihovu izradu koriste se razne vrste drva, od klasičnog bora, duglazije, ariša i termo tretiranog jasena do u svijetu, ali i kod nas, iznimno popularnih egzota iz tropskih krajeva poput iroka, sapellija i cumarua.
 

Popularnost mu ni danas ne jenjava, a vlasnici kuća i terasa iz godine u godinu pronalaze nove mogućnosti primjene ovog vrlo zahvalnog materijala koji uz odgovarajuće održavanje i pažljivo korištenje može pružiti brojne trenutke opuštanja i uživanja na otvorenim prostorima. 

Ukratko: 

  • potrebno je osigurati dovoljnu pozadinsku ventilaciju; 
  • razmak od poda bi trebao biti 50-70mm
  • potrebno je podnice postaviti pod blagim nagibom od 2% da se spriječi zadržavanje vode
  • razmak između daske bi trebao biti 5-10mm
  • obavezno izvršiti predbušenje daske (da se spriječi stvaranje pukotina na daski)
  • obavezno korisititi inox vijke pogotovo kod egzote da se spriječi oksidacija (diskoloracija drveta)
  • zaštiti površinu uljima (jednom do dvaput godišnje)
  • zaračunati cca. 5% otpada
 
 

Drvo trgovina Rijeka

Kukuljanovo 183A

051 251 201


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se