Ideje & Savjeti
08.10.2021.

Kratak vodič kroz odabir peleta

Peleti su sve popularniji obnovljivi način grijanja. Kako bi se kupac peleta mogao lakše snaći uvedeno je certifiranje peleta certifikatom ENplus.

Peleti se dijele u dvije klase, A1 i A2. Klasu A1 koja je namijenjena za upotrebu u privatnim kućanstvima karakterizira maksimalna kvaliteta dok je klasa A2 niže kvalitete i pogodnija za upotrebu u većim industrijskim pogonima.

Što znači da je pelet kvalitetan? To znači da ne povećava potrošnju, ima malo prašine i stvara malo pepela. Na taj način, ako je peć ispravno podešena, postiže se maksimalna iskoristivost i gorivost te ušteda. Vrlo bitan je i sadržaj vlage - što je pelet vlažniji to ima nižu kalorijsku vrijednost te se time povećava njegova potrošnja, što naravno nije dobro.

Kako ćemo prepoznati kvalitetan pelet? Ponekad se dobar, odnosno loš pelet, može prepoznati i po samom fizičkom izgledu. Kvalitetan pelet je ujednačenog izgleda i jednake dužine, sjajan i gladak te miriše po prirodnom drvu.

Skladištenje je također vrlo bitno. Pelete treba držati na suhom, u hermetički zatvorenim vrećama te spriječiti njihov doticaj s vlagom.

Peleti se rade od različitih vrsta drva, kako od bjelogorice tako i od crnogorice. Kvaliteta samog peleta ne ovisi toliko o vrsti drva već o svim ostalim čimbenicima koje smo ovdje spomenuli.

Naravno, klasa A1 je uvijek skuplja od klase A2, no to cjenovno odstupanje je u potpunosti opravdano. Certificiranje klasa je omogućilo svima koji koriste ovaj oblik grijanja, ili su za njega zainteresirani, lakši obabir te lakše prepoznavanje vlastitih potreba.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4,78 €/pak
Ušteda 10%
5,31 €/pak
Trenutno nema komentara