Ideje & Savjeti
16.09.2022.

Što su klase drvenih proizvoda?

Prilikom kupovine drvene građe te raznovrsnih drvenih proizvoda poput brodskog poda i lamperije zasigurno ćete se susresti s oznakama klasa. Što su klase i što njihove oznake predstavljaju? Proizvođači klasificiraju robu ovisno o njenoj kvaliteti te drugim obilježjima čime se kupcima olakšava odabir robe. Samim time klase se, naravno, razlikuju i u cijeni. Sva naša roba, neovisno o klasama, prodaje se bez prebiranja, po redu kako je zatečena na skladištu.

U našoj ponudi imamo robu u sljedećim klasama: AB VEH, AB-US, B-SORT, BC i C-klasa.

Opis kvalitete VEH AB

AB VEH je najviša razina kvalitete robe u našoj ponudi. Sastoji se od 30% robe A VEH karakteristika te 70% robe B VEH karakteristika koje su detaljnije pojašnjene u shemi ispod. Ovakva roba se koristi za brodske podove, podglednu lamperiju kod krovova i nadstrešnica za automobile, drvo u vrtu i slično. Odlikuje ju odsutnost grešaka te ujednačen izgled precizne obrade.

Dozvoljene su čvrsto srasle zdrave kvrge dok nisu dozvoljene pojedinačne i ispadajuće kvrge. Također u ovoj klasi ne smije biti oštećenja od kukaca. Detaljan opis kvalitete pogledajte OVDJE.

Opis kvalitete AB-US

Mješoviti sortiment robe u kvaliteti AB-US odlikuje izvanredan odnos cijene i kvalitete. Sastoji se od 70% robe AB VEH kvalitete te najviše 30% B-Sort sortimenata (sljedeće klase u nizu). Područja primjene su obloge zidova, krovnih kosina i stropova u interijeru pomoću trapeznog ili softline profila, vanjske obloge i fasade velikih površina poglavito u vrsti drva ariš (austrijski), drvo za terase (austrijski ariš).

Između ostaloga, dozvoljene su čvrste i srasle kvrge te sporadične male crvotočine na 10% vidljive površine. Kvrge okružene korom te nesrasle kvrge dozvoljene su do 10% širine daske + 50 mm. Po bridovima su dozvoljene sporadično ispale kvrge do 40% dozvoljene veličine kvrge, ako pokrivanje nije očigledno narušeno. Također su dozvoljene sporadične crvotočine. Detaljan opis kvalitete pogledajte OVDJE.

Opis kvalitete B-SORT

Kvaliteta B-Sort daje rustikalni pojavni oblik proizvodima ovako razvrstanima. Karakterizira ih povoljna cijena uz zadovoljavajuću kvalitetu. Ovakva građa izvrsno je rješenje za sekundarna područja primjene u eksterijerima I interijerima.

Iz B-Sort kvalitete vješti će poznavatelj drva bez problema moći izdvojiti dio građe u AB kvaliteti.

Između ostaloga, dozvoljene su srasle kvrge te nesrasle do 10% širine + 50 mm kao i sporadično izbijene kvrge po bridovima. Također su dozvoljene sporadične male crvotočine. Detaljan opis kvalitete pogledajte OVDJE.

BC klasa

BC klasa je predzadnja klasa robe koju karakterizira veća iskoristivost te raznovrsnija mogućnost primjene u odnosu na C klasu. Primjenjuje se tamo gdje su vizualni zahtjevi u pogledu površinskih karakteristika of sekundarnog značenja: podovi u ¸radionicama ili sekundarnim podrumskim prostorijama, slijepi pod za kasnije polaganje plemenitog parketa, oplata za podkonstrukcije kod završnih radovima u interijerima, podkosntrukcije itd.

Između ostaloga, dozvoljene su ispadajuće kvrge, kvrge po bridovima maksimalnog promjera do 20 mm (max. 2 kvrge po dasci kod 10% građe) te crne kvrge kao i rupe kod napada insekata. Detaljan opis kvalitete pogledajte OVDJE.

C klasa

C klasa je tzv. treća ili zadnja klasa, cjenovno najpovoljnija roba. U pravilu se tu radi o robi s greškom. Dozvoljene su sve vrste grešaka koje drvo može imati: ispadajuće kvrge, pukotine, urasla kora, ostatci kore, promjena boje, plavilo, smolenice, srčika, meka trulež, oštećenja od insekata. Na navedene greške se ne uvažavaju reklamacije. Također, budući da se radi o robi koja nastaje kao nusprodukt izrade viših klasa robe, ovakvo drvo nije uvijek raspoloživo na lageru.

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
BRODSKI POD 50004
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23,96 €/m2
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8,35 €/m2
Ušteda 10%
9,28 €/m2
Veličina
KOM
Trenutno nema komentara