Ideje & Savjeti
21.10.2020.

Povijest parketa - priča o luksuzu i eleganciji

Parket je jedinstveni način oblaganja podova s dugom i bogatom tradicijom. Od samih svojih začetaka svakom je prostoru davao značajnu dodatnu vrijednost te služio na ponos vlasniku.

Drvo je u različitim oblicima korišteno za oblaganje podova od najranijih vremena. U zanimljivim uzorcima je prisutno na podovima starih Rimljana, a kasnije posebno u hladnijim predjelima sjeverne i zapadne Europe koji su obilovali šumama.

Moderni parket nastao je u 17. stoljeću, u prijestolnici tadašnje europske kulture, Versaillesu u Francuskoj. Ubrzo je pronašao put do palača, dvoraca i vila plemića i imućnika te velikih dvorana za balove, savršeno se uklapajući u luksuzno razdoblje europskog baroka. Počinju se sve više koristiti razne egzotične, rijetke i skupe vrste drva. Slagan je u kreativnim, maštovitim i kompliciranim geometrijskim uzorcima od kojih su neki preživjeli sve do današnjih dana. Ti mozaični uzorci imaju umjetničku i povijesnu vrijednost, a njihovi postavljači su u svoje vrijeme cijenjeni kao vrsni profesionalci.

Kroz naredna stoljeća razvijali su se načini proizvodnje i obrade kao i postavljanja, a masovna proizvodnja učinila ga je dostupnim širokom krugu kućevlasnika. Obilje drva u Sjevernoj Americi pružilo je europskim kolonistima mogućnost daljnjih poboljšanja.

Početkom 1930.-ih godina je izgubio na popularnosti da bi se pred kraj stoljeća vratio u velikom stilu. Danas je parket popularniji no ikada, i u 21.-om stoljeću simbol je dobrog ukusa i elegancije.

Također se koristi kao podloga u sportskim dvoranama. Spomenimo jedan od najslavnijih košarkaških parketa na svijetu, parket američke NBA momčadi Boston Celtics. Prvobitno je postavljen u Boston Areni, domu Celticsa, da bi 1952. godine bio preseljen u Boston Garden. Momčad je još jednom, 1995. godine, preselila u FleetCenter, a dio parketa je 1999. godine rasprodan kao suvenir, dok je dio ugrađen u današnji parket Celticsa. Jedini je to NBA pod izrađen od crvenog hrasta.

Na našim prostorima je parket, posebice hrastov, bio i ostao omiljena vrsta poda. Naša namjera je približiti Vam ga u njegovom punom sjaju te Vam omogućiti uživanje u neprolaznoj ljepoti i toplini prirodnog drva u vlastitom domu.

Drvona - Drvni centar za sve Vaše potrebe!

Zagreb - Gornji Stupnik, Gornjostupnička 18k, 01/485-0130
Karlovac - Banija, Antuna Mihanovića 7, 047/646-044
Dalmacija - Trogir, Trogirska cesta 1, 021/860-007
Istra - Kanfanar, Ulica 16. rujna 8, 052/825-009

Drvo trgovina Rijeka, Kukuljanovo 183a, 051/251-201

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
PARKET 9124
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
44,20 €/m2
Ušteda 10%
49,11 €/m2
Sačuvano u omiljne
PARKET 9075
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
55,48 €/m2
Trenutno nema komentara