Ideje & Savjeti
05.07.2021.

Kako odabrati sobna vrata?

Sobna vrata su važan funkcionalni i estetski element svakog interijera. Primarna uloga im je da odvoje prostor, izoliraju i ograniče protok zvuka, topline i svjetlosti. Osim što zatvaraju ili otvaraju dio prostora u interijeru, ona neposredno odgovaraju na sve vizualne izazove i potrebe.

Zajedno s namještajem ona čine osnovni element vašeg doma, stoga izbor vrata može trajati mjesecima. Danas na tržištu postoji gotovo pa neograničen izbor sobnih vrata – različiti materijali, dekori, stilovi i oblici vrata se svakodnevno inoviraju.

Stručnjaci za uređenje interijera su skoro jednoglasni kad je u pitanju izbor sobnih vrata. Prvenstveno kupcima savjetuju da razmisle u kakvom se okruženju osjećaju najopuštenije i u kakvom domu zamišljaju sebe i svoju obitelj. Odabir sobnih vrata klijenti usklađuju sa svojim stilom, ali je to samo jedan od kriterija koji vodi do pravilnog odabira sobnih vrata.

Tržište je veliko i raznovrsno, što ima svoje prednosti i mane – teško je odabrati sobna vrata koja najbolje odgovaraju pojedincu. Pravovremena informiranost će svakako pomoći u donošenju ispravnog izbora.

Jednu od prevaga u odluci nosi cijena – na nju uvelike utječe materijal od kojih su vrata izrađena. U pravilu postoje dvije vrste materijala sobnih vrata, a to su drvo i PVC.

Iako su sobna vrata izrađena od PVC-a nešto pristupačnija, ona ne bi trebala biti prvi izbor kad su u pitanju vrata. Zašto? Prije svega, raširenost PVC materijala postao je gorući ekološki problem. Nemogućnost razgradnje, ograničena mogućnost reciklaže i toksičan proces proizvodnje su razlozi koji PVC materijalu nikako ne idu u korist.

Drvo je ponovno sa stilom ušlo na velika vrata svjetskog tržišta i hvali se svojim prednostima. Drvo je prirodan materijal i, bez obzira na niz koraka obrade od samog trenutka sječe pa do gotovog proizvoda, i dalje je najbolji izbor, posebice kad je riječ o sobnim vratima. Drvo diše. Činjenica da se, pored niza umjetnih materijala, drvo i dalje najviše cijeni, ide u korist drvenim sobnim vratima. Pravilnim održavanjem drvena vrata mogu trajati dugi niz godina. Drvo je jedini materijal koji ima sposobnost difuzije vodene pare, a to je izuzetno važno u zatvorenom prostoru – regulacija vlage je vrlo važna za zdravlje ljudi, stoga su drvena sobna vrata najbolji izbor za vaš dom.

Vrata od prešanog drva su najpristupačnija drvena sobna vrata. Njihova površina imitira teksturu drveta, a mogu biti puna ili sa staklenim dijelom. Važno je naglasiti da ovakva vrsta drvenih vrata ne trpe vlagu, stoga nisu namijenjena za kupaonice ili terase.

Najpopularniji i najzastupljeniji materijal za izradu sobnih vrata je mediapan – MDF – Medium Density Fiberboard. To je drvena ploča koja nastaje prešanjem drvenih vlakana i ljepila pod visokim pritiskom i temperaturom. Razlikuje se od iverice po finoj homogenoj strukturi i većoj tvrdoći.

Mediapan je otporniji na vlagu od iverice i tvrđe je konstrukcije pa su sobna vrata izrađena od mediapana otpornija i lakša za održavanje od vrata izrađenih od iverice. Konstrukcija takvih vrata sastoji se od lameliranog masivnog drveta ili gredice od MDF-a te skeleta od dasaka koji se ne vidi na samim vratima.

Vratno krilo se oblaže posebnom vrstom ploča vlaknatica koja se naziva HDF - High Density Fiberboard. Taj se materijal dobiva prešanjem drvenih vlakana s ljepilom na visokoj temperaturi i pod izrazito visokim pritiskom. Slične je strukture kao mediapan, ali zbog različitog načina izrade HDF ima veću tvrdoću tj. gustoću. Debljine je oko 3 mm i može se koristiti sirov, furniran ili presvučen melaminskim folijama. Veoma je čvrst, stabilan i pogodan za daljnju obradu i lakiranje.

Takva vrata mogu biti:

  • Furnirana vrata

  • Vrata s folijom

  • Lakirana vrata

Furnirana vrata se izrađuju od medijapana koji se oblaže (furnira) tankim slojem drveta. Furnir potječe od različitih vrsta drveta kao što su hrast, trešnja, bukva, orah i drugi. Cijenu furniranih sobnih vrata odredit će ponajviše vrsta i način furniranja. Nešto jeftiniji modeli imat će ispunu od papirnatog saća, dok će nešto skuplja furnirana vrata imati ispunu od impregnirane iverice koja će pružiti bolju toplinsku i zvučnu izolaciju. Ovakva sobna vrata moguće je obojati u željenu boju, a za one koji vole prirodan izgled drveta, dovoljno ih je prelakirati bezbojnim lakom.

Kod vrata s folijom, kako govori i samo ime, površina je presvučena folijom koja može biti melaminska, CPL folija u boji drveta ili 3D folija. Melaminska ili polipropilenska folija sastoji se od specijalnog papira koji se pod visokim pritiskom u preši nanosi na mediapan. Melaminska folija koja prije svega služi da oplemeni površinu medijapana može biti u boji drveta ili jednobojna, a impregnirana je melaminskom smolom. Sobna vrata s CPL (Continuous Pressed Laminate) folijom izrađena su od dekorativnog pločastog materijala koji nastaju lijepljenjem specijalnog papira pod visokim pritiskom. Sobna vrata presvučena 3D folijom daju dojam vrata od punog drveta. Osim dezena punog drveta, ove folije mogu biti i jednobojne. Izuzetno su otporne na fizička oštećenja.

Ukoliko klijent nema posebnih zahtjeva, drvena sobna vrata bit će "falcana" – s pregibom na rubovima krila. Postoje i ravno obrezana vrata – vratno krilo je rezano ravno. Takva vrata nemaju pregib, a krilo vrata ravno liježe na dovratnik.

Vrata od mediapana se mogu bojati prema RAL karti. To je serija sistema boja i kataloga koji se koriste širom svijeta, a svaki od njih sadrži paletu standardiziranih nijansi boja. Svakoj od RAL boje dodjeljuje se jedinstven broj, a svrha standardizacije je da kupac i prodavač razmjene samo RAL broj, ne i uzorke boja na određenim podlogama.

Najkvalitetnija i najskuplja varijanta sobnih vrata su ona od punog drveta. Pružaju najbolju toplinsku i zvučnu izolaciju jer su izrađena od masivnog drveta lameliranog po širini. Krilo vrata također može biti od punog drveta ili furnirano. Vješt majstor na takvim vratima može izraditi uklade. To će dati poseban šarm vratima.

O vrsti sobnih vrata koja želite u svom domu počnite razmišljati za vrijeme gradnje istog. Kad se upoznate s vrstama i modelima sobnih vrata, morate odlučiti koja opcija će najbolje pasati vašem interijeru. Prilikom renoviranja stana, nemojte se dvoumiti oko zamjene vrata – zamijenite ih prije nego što namjestite stan jer će to biti puno jednostavnije.

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
SOBNA VRATA 10252
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
370,30 €/kom
Trenutno nema komentara