Ideje & Savjeti
14.07.2021.

Drvena gazišta za stepenice – kako postići najbolji efekt?

Stepenice (stubištesu jedan od glavnih elemenata u svakoj kući na kat te stanu s više etaža ili galerijom. Kao takvima im uvijek posvećujemo veliku pozornost prilikom uređenja interijera, kako prilikom same izgradnje konstrukcije tako i prilikom njihovog završnog opremanja.

Sama osnova stepenica najčešće je betonska, ponekad čelična tj. od kovanog željeza ili pak u potpunosti drvena, ovisno o tome o kakvom se prostoru radi. Prilikom izgradnje bitno je dobro promisliti kako ih izvesti kako bismo uštedjeli prostor te mu pružili kvalitetnu osnovu za uređenje i kasnije renovacije.

Stepenice mogu biti raznih oblika, a najčešće su spiralne, otvorene ili zatvorene. Ukoliko se odlučite za stubište koje je otvoreno s jedne ili obje strane – ograda je obavezna, pogotovo ukoliko živite s malom djecom. Sigurnost Vaše obitelji uvijek mora biti na prvom mjestu!

Betonske stepenice "oblačimo" u drvo, keramiku ili kamen. Mi ćemo se zadržati na drvu koje u Vaš prostor unosi sve ono što prirodno drvo obilježava kao jedan od najbiranijih materijala pri opremanju doma – snagu, toplinu, visoku estetsku vrijednost te povezanost s prirodom.

Drveno stubište se sastoji od gazišta (nagazne plohe) te čela (okomitog gazišta). Ta dva elementa zajedno stvaraju jednu zaokruženu cjelinu. Za izradu gazišta najčešće se koristi drvo tj. masivne ljepljene ploče hrasta ili bukve. Osnovni kriterij pri tome su tehničke karakteristike drva. Što se stubište više koristi to gazište mora biti čvršće, tvrđe te otpornije na habanje.

Hrast zahvaljujući svojim visokokvalitetnim prirodnim svojstvima pruža stabilnost, dugotrajnost te izuzetan estetski dojam snage i neprolazne elegancije. Čvrst je, guste građe i teksture te je kao takav najbolje i najpouzdanije rješenje za oblaganje stubišta koje podnosi najveća opterećenja. Masivno hrastovo stubište je oduvijek bilo i ostalo simbol luksuza i aristokracije u istoj mjeri kao i hrastov parket te hrastova stolarija.

Bukva pruža izvrstan omjer cijene i kvalitete, postupkom parenja dobiva karakterističnu krem-ružičastu nijansu te dobro zadržava toplinu. Kvalitetom i svojstvima u stopu prati hrast, a jedna od prednosti bukve je njena fleksibilnost zbog čega je pogodna za izradu raznih složenih elemenata te dekoracija. Budući da čelo nije podložno habanju i oštećenjima u toj mjeri kao nagazna ploha, ono se može izraditi od nekog mekšeg te povoljnijeg drva pa čak i od tehnički obrađenog drva tj. iverice. Naravno, ukoliko se rade od iste vrste, istih nijansi i tonova, postići ćemo veći sklad te estetsku zaokruženost cjeline.

Ljepljene ploče jele i smreke povoljno su rješenje za stepenice koje se rijetko koriste te nisu izložene stalnom habanju. Kako bi se minimalizirala oštećenja na drvenom gazištu, često se preko drva, na dio plohe po kojem se najviše hoda, postavljaju zaštitna i protuklizna tekstilna gazišta koja se mogu učvrstiti ljepilom ili spajanjem na čičak.

Prilikom same izrade kao i montaže ploha posebnu pozornost treba posvetiti preciznosti i točnosti mjera kako bi cijelo stubište bilo maksimalno usklađeno. U našoj radionici jamstvo preciznosti su najmoderniji strojevi kojima raspolažemo te stručno osoblje s dugogodišnjim iskustvo u obradi drva.

Kao što smo već spomenuli, ukoliko se radi o otvorenom stubištu, ograda i rukohvati su obavezni. Izrađuju se od raznih vrsta materijala, kovanog željeza, inoxa ili stakla, danas su vrlo popularne i kombinacije s konopcima dok su masivne drvene ograde i rukohvati svevremenski klasik koji jednostavno ne može izići iz mode.

Za sam kraj, na estetski dojam Vašeg stubišta izuzetan će utjecaj imati izbor završnog laka te raznih premaza i zaštitnih sredstava koji drvo mogu posvijetliti ili potamniti te mu pružiti sjajan ili mat efekt.

Izrada i oblaganje stubišta drvom jedan je od značajnijih poduhvata prilikom unutrašnjeg uređenja kuće ili stana. Kvalitetno i precizno osmišljene te izrađene stepenice jedan su od središnjih elemenata Vašeg prostora koji mu daje dodatnu vrijednost.

Drvona - Interijer s porukom!

 

Uz Vašu narudžbu molimo Vas da nam pošaljete ispunjenu KROJNU LISTU.

 

 

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
OGRADA 50061
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17,42 €/m
Sačuvano u omiljne
OGRADA 50212
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
21,24 €/m
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
35,67 €/m2
Trenutno nema komentara