Ideje & Savjeti
21.10.2020.

Postavljanje deckinga - na što treba paziti?

Kvalitetan temelj te čvrsta podkonstrukcija osnovni su preduvjeti dugotrajnosti vaše drvene terase. Podkonstrukcija sprječava doticaj sa zemljom ili betonom te uz rebrastu strukturu samih podnica doprinosi provjetravanju. Pravilo je da se razmak letvi u podkonstrukciji određuje množenjem debljine podnica s 20 pa tako razmak letvi za podnice od 2,5 cm iznosi 50 cm (2,5 cm x 20).

Svaka podnica se na svakoj letvi podkonstrukcije učvršćuje s najmanje dva nehrđajuća vijka, a vijci se ne smiju postavljati na sam rub daske jer u suprotnom može doći do pucanja, čime širom otvaramo vrata vlagi i mikroorganizmima. Idealan razmak od ruba čela daske bio bi 5 - 10 cm, a razmak od bočnog ruba daske cca 1,5 - 2 cm. Također je potrebno za svaki vijak obaviti predbušenje bušilicom s upuštenom glavom kako bi vijak bio ravan s površinom daske. Rupa za vijak bi u promjeru trebala biti 1 mm veća od vijka. Duljina im treba biti najmanje 2,5 puta veća od debljine daske podnice. Same podnice moraju biti odmaknute minimalno 0,5 cm jedna od druge. Kako podnica ne bi ležala izravno na podkonstrukciji uputno je koristiti razmaknu spojnicu i razmaknu letvicu tj. distancer. Konstrukcija cijele drvene terase mora biti čvrsta i stabilna no drvo mora imati ostavljenu minimalnu mogućnost "rada" tj. širenja i skupljanja koji je karakterističan za svako prirodno drvo.

Prilikom postavljanja i dizajniranja terase pozornost u svakom trenutku treba usmjeriti na izbjegavanje trajnog doticaja s vodom i vlagom, omogućavanje otjecanja vode te provjetravanja same konstrukcije. Također treba što je više moguće onemogućiti nastanak pukotina na samom drvu.

Naravno, da bi Vaša terasa dugo trajala te lijepo izgledala potrebno ju je redovito održavati i čistiti pri čemu treba paziti da ne stvaramo dodatna oštećenja na podnicama. Tekuća voda iz crijeva i metla pri tome su Vam sasvim dovoljni. Za premazivanje površine koriste se posebno prilagođena ulja koja se duboko upijaju u samo drvo.

Dizajn drvenih terasa (ili deckinga) svoj je boom doživio 1990.-ih godina u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama čemu su uvelike pridonijele specijalizirane televizijske emisije koje su se bavile uređenjem okućnica, vrtova i dvorišta. Decking svoju primjenu pronalazi u izradi klasičnih ugostiteljskih terasa, barova na plaži, dvorišnih staza, sjenica, sunčališta uz bazene te raznih kreativnih drvenih platformi u dvorištu.

Za njihovu izradu koriste se razne vrste drva, od klasičnog bora, duglazije, ariša i termo tretiranog jasena do u svijetu, ali i kod nas, iznimno popularnih egzota iz tropskih krajeva poput iroka, sapellija i cumarua.

Popularnost mu ni danas ne jenjava, a vlasnici kuća i terasa iz godine u godinu pronalaze nove mogućnosti primjene ovog vrlo zahvalnog materijala koji uz odgovarajuće održavanje i pažljivo korištenje može pružiti brojne trenutke opuštanja i uživanja na otvorenim prostorima.

 Ponovimo najvažnije savjete:

 • razmak letvi u podkonstrukciji: 20 x debljina daske
 • obavezno koristiti nehrđajuće vijke
 • min. 2 vijka na svakoj daski na svakoj letvi podkonstrukcije
 • obavezno predbušenje bušilicom s upuštenom glavom
 • duljina vijaka: min. 2,5 x debljina daske
 • razmak od vijka do ruba daske: 1,5 - 2 cm
 • razmak od vijka do čela daske: 5 - 10 cm
 • uputno korištenje razmakne spojnice i distancera između podnice i letve podkonstrukcije
 • razmak između dasaka poda: min. 0,5 cm
 • drvu ostaviti minimalnu mogućnost "rada"
 • spriječiti trajno zadržavanje vode i vlage na podu
 • koristiti posebno prilagođene premaze
 • redovito održavati i čistiti terasu 

Drvona - Drvni centar za sve Vaše potrebe!

Zagreb - Gornji Stupnik, Gornjostupnička 18k, 01/485-0130
Karlovac - Banija, Antuna Mihanovića 7, 047/646-044
Dalmacija - Trogir, Trogirska cesta 1, 021/860-007
Istra - Kanfanar, Ulica 16. rujna 8, 052/825-009

Drvo trgovina Rijeka, Kukuljanovo 183a, 051/251-201

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
76,32 €/m2
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
26,05 €/m2
Trenutno nema komentara