Ideje & Savjeti
09.07.2021.

Drveni prozori kao idealno rješenje za vaš dom

Kada u Vašem domu na red dođe postavljanje ili mijenjanje prozora pitanje je samo jedno. Koje prozore odabrati? Kako znati jeste li napravili dobar izbor jer stolarija se baš i ne mijenja tako često, zar ne? Čak i kada se odlučite, odvojite novac, pronađete odgovarajuće majstore, krenete u pustolovinu, pitat ćete se je li odluka koju ste donijeli ispravna. Evo nekoliko savjeta i smjernica kada su u pitanju vrste i materijali od kojih se prozori danas prave.

I pored svih novih materijala koji su se u posljednje vrijeme pojavili i od kojih se izrađuju prozori, drvo je i dalje najbolji materijal za izradu prozora. Zašto?

PVC (polivinil klorid) je materijal koji je posljednjih desetljeća veoma popularan kada je u pitanju izrada prozora. No, i pored svoje konkurentne cijene i velike dostupnosti stručnjaci ga sve manje preporučuju svojim klijentima. Naime, danas se sve više govori o PVC materijalu kao gorućem ekološkom problemu.

Proces proizvodnje elemenata od kojih nastaju PVC prozori je veoma toksičan, te zahtjeva veliku količinu energije i vode. Razgradnja nije moguća dok je reciklaža PVC prozora veoma ograničena. Funkcionalni problem koji se javlja kod PVC stolarije je taj što je PVC kao građevinski materijal osjetljiv te nije rijetkost da prilikom olujnih vjetrova upravo prvi stradaju PVC prozori. Ovaj materijal se lako topi u dodiru s plamenom i veoma visokim temperaturama. Nedostatak PVC stolarije predstavlja i to što se prilikom razlika u temperaturi, u komorama pojavljuje kondenzacija jer materijal nema nikakvu propusnu moć te ne može regulirati vlagu.

Od aluminija se izrađuje stolarija koja je također veoma tražena jer je pogodna za oblikovanje, lagana, a istovremeno veoma izdržljiva tijekom vremenskih nepogoda. No slab je izolator i prostorije koje posjeduju aluminijske prozore veoma brzo gube toplinu. Daleko manje nego kod PVC prozora, ali i kod aluminijskih prozora dolazi do pojave kondenzacije. I veoma je loš izolator od buke.

Zanimljiva kombinacija koja se pojavila u proizvodnji stolarije je kombinacija vanjskih otvora od drveta i aluminija.

Radi se o praktičnom spoju gdje je drveni okvir postavljen unutar prostorije, dok je vanjski okvir konstruiran od aluminija, isturen i otporan na vanjske utjecaje i vremenske neprilike.

Ako se ovoj kombinaciji nadodaju i izolacijski prozori, koji su standard na drvenim prozorima, dobije se toplinski i zvučno nepropustan prozor koji štedi energiju i plijeni pozornost modernim i suvremenim dizajnom.

Bez obzira na gore nabrojane materijale ili kombinacije koje se koriste u proizvodnji vanjskih otvora, drvo kao materijal je oduvijek imalo nezamjenjivu ulogu u gradnji i opremanju životnog prostora svakog čovjeka.

I danas je broj jedan ponajviše zbog dokazanog kvaliteta,postojanosti i pouzdanosti. Ako bismo ga kao i ostale građevinske materijale promatrali i sa stajališta ekologije, drvo i građa od drveta bi tu zauzela prvo mjesto.

Osim što je 100% pogodno za reciklažu, ono i kada postane staro, potrošeno i neupotrebljivo svrsi kojoj je služilo, i dalje ima energetski potencijal. Može se iskoristiti za proizvodnju električne energije ili topline, a njegova emisija CO2 je sastavni dio prirodnog kruženja.

Pravilnim planiranjem, gradnjom i njegom današnja drvena stolarija može trajati i više od sto godina. Drvo je jedini prirodni materijal od kojeg se prave prozori i kao takvo je nezamjenjivo.

Odličnih fizičkih, mehaničkih i tehničkih svojstava dokazano je da drveni prozori imaju najbolju toplinsku i zvučnu izolaciju za razliku od ostalih materijala.

Također, stakla na drvenim prozorima su izolacijska stakla koja se odlikuju izvanrednim svojstvima.

Radi se o prozorima koji mogu imati dvije, tri pa čak i četiri staklene stijenke različitih debljina koje su odvojene prostorom ispunjenim vakuumom ili plinom te na ovaj način čuvaju toplinu i vrhunski su zvučni izolatori.

Isto tako, prozori s izolacijskim staklima pružaju dodatnu sigurnost prilikom vremenskih nepogoda jer su čvršće i sigurnije konstrukcije koja lakše odolijeva vanjskim utjecajima.

Drvo je i jedini materijal od koga se izrađuju prozori a koji ima mogućnost difuzije pare. Difuzija pare, tj. razmjena vodene pare između unutrašnje i vanjske sredine tamo gdje ima drvenih prozora, odvija se na prirodan način. Ako je u prostoru višak vodene pare, drvo će ga upiti i izbaciti van i obrnuto. Taj proces karakterističan samo za drvenu građu regulira mikroklimu prostora i stvara zdravu sredinu za život Vas i Vaše obitelji. Iz tog je razloga drvo najisplatljivija investicija kada je u pitanju građevinska stolarija.

Da ne zaboravimo i onaj estetski dio interijera Vašeg doma. Drveni prozori svojim izgledom daju jednu posebnost svakom domu. Za koju se god vrstu drvene građe odlučite ono ostaje „živjeti“ kroz Vaš dom. Dat će mu jedan neponovljiv ton, imati jedan uzbudljiv i harmoničan estetski rezultat, a istovremeno u Vama buditi toplinu i želju da što više vremena provedete u kući.

Danas se drveni prozori izrađuju od troslojno lameliranog drvenog profila što garantira potpunu stabilnost i čvrstinu drveta. Elementi se kod izrade lamela lijepe vodootpornim ljepilom jer tako na najbolji mogući način mogu pružiti sigurnost u najtežim vremenskim uvjetima.

Prozori se ubrajaju u jedne od najzahtjevnijih elemenata prilikom projektiranja i izgradnje bilo kuće ili zgrade.

Njihova osnovna funkcija je da zaštite od prekomjerne hladnoće ili topline, te od prodiranja oborina, buke i zagađenja. Kvalitetni i dobro odabrani prozori, neka istraživanja pokazuju, mogu podignuti cijenu nekretnine i za 30% zato treba povesti računa i pažljivo pristupiti njihovu odabiru.

Lijepljeno lamelirano drvo (LLD) je proizvod novijeg datuma, rađeno po najnovijim tehnologijama prerade drveta. Ova tehnologija u velikoj mjeri unaprijedila je fizičke osobine punog drveta.

LLD se proizvodi od osušenih komada drveta –drvenih elemenata- lamela. Lamele su potpuno jednake dužine, širine,debljine i oblika, a s njihovih površina uklonjeni su i krupni i sitni nedostaci u vidu čvorova, ostataka smole i sl.

Uklanjanjem, čišćenjem i lijepljenjem tih dijelova-lamela, dobiva se lamelirana drvna građa. Ovako dobiveni materijal ima ujednačenije karakteristike od komada masivnog drveta. Neograničenih je dimenzija poprečnog presjeka i dužine.

Ovako dobiveno drvo koje će se kasnije iskoristiti za proizvodnju prozora i ostalih elemenata stolarije je čvršće, ima bolje statičke osobine nego masivno drvo, nema sklonost ka uvijanju, a mogućnost pojavljivanja pukotina svedena je na minimum. Ima visoku otpornost na toplinu, vatru i potrese.

Lamelirana drvna građa najčešće se pravi od četinjača kao što su: smreka, jela, bor, ariš i listopadnog drveća, najčešće od bukve i hrasta. Postoje dvije klase čvrstoće lameliranog drveta.

Ako se pravilno održavaju Vaši drveni prozori bi mogli potrajati dosta dugo.

Možda djeluje zahtjevno, no održavanje drvenih prozora to uistinu nije.

Najvažnije je redovito kontrolirati nastaju li pukotine u vanjskom premazu. Ovaj vid kontrole trebao bi biti učestaliji kod drvenih prozora koji se nalaze s južne ili zapadne strane jer je izloženost Sunčevim zrakama s tih strana povećana. Kuće i terase bez nadstrešnice ili bilo kakve druge zaštite su također rizičnije i izloženije vremenskim uvjetima. Dovoljno je da se pojavi samo jedna pukotina i proces izlaganja drveta nepovoljnim utjecajima je počeo. Preporuka je da se drveni prozori pregledavaju najmanje jednom godišnje. Sačekajte povoljno vrijeme i suhom četkom, laganim pokretima uklonite prašinu s površine i iz žljebova. Ako bude potrebno na sumnjivim mjestima obnovite premaze. Kada nanosite premaze izbjegavajte temperaturu nižu od 15 ° C, kao i rano jutro i kasnu noć, zbog pojave rose.

Ako želite svojim drvenim prozorima dati podrobniju njegu, možete preko njih prijeći bojom na bazi ulja ili vode koja ima visoku pokrivnu moć.

Kada perete stakla na prozorima, nije loše prijeći i preko drvenih okvira prozora vodenim rastvorom blagog deterdženta.

Za održavanje unutrašnjih drvenih dijelova nije potrebno mnogo muke.

Redovito uklanjajte prašinu i masnoću iz krila i okvira. Za čišćenje koristite pamučnu krpu i blagi vodeni rastvor deterdženta, a koliko ćete često čistiti ovisi od učestalosti boravka u sobi i Vašeg i životnog stila Vaše obitelji.

Kao što ste se i sami mogli uvjeriti čitajući ovaj tekst, odabirom drvenih prozora za vaš dom ne možete pogriješiti.

Uz estetsku dopadljivost, osiguravaju kvalitetno i sigurno ozračje unutar prostora u kojem su postavljeni, te možemo zaključiti da drveni prozori pružaju maksimalnu dobit za uloženi novac.

Odabirom drvenih prozora osigurali ste idealan, funkcionalan i dugoročno ugodan životni prostor za sebe i svoju obitelj.

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
415,03 €/kom
Veličina
KOM
Trenutno nema komentara